ReŁniewandeling DeBruil

In juni 2004

 

We starten op de picknickplaats bij de toegangsweg naar de Klooster (Bemerstede, Batsdijk 4) en lopen in de richting van de LEI-LINDE die voor de winkel stond.

Oma haalde altijd putwater voor de was bij de Klooster. Het pompwater thuis was te hard en ijzerhoudend. Bij de leilinde heeft huisnr. I3, later A9 gestaan tussen 1914 en 1973. Hier woonden Fredrik Toevank (1890) en Johanna Wolsink (1892) met onze ouders. Het huisnummer I3 komt van de afgebroken woning Kunneman (Stapeldijk tussen H4 en I4. We lopen steeds in de richting van de foto die op deze routebeschrijving staat. Kijk dus goed bij kruisingen/splitsing van wegen en

† lees de bijzonderheden/aanwijzingen.

We lopen in de richting van de boerderijen.

† Boershuis (1621) en Holland (Den Broeil 1488) zijn al heel oude woonplaatsen.

Na deze boerderij (Tussen Olthuis en De Stoffer, heeft Kunneman, Keunekamp of Vruink gestaan. De woning met huisnummer I3 is in 1894 gesloopt. Het huisnummer is in 1914 naar de woning van Fredrik Toevank en Johanna Wolsink gegaan. (Wat is een "Kunnemanspannekooke?"

Linksaf is de Bemersteeg. Rond 1920 is een broer van oma, Johan Wolsink naar de Grote Bemer (I2) gegaan.(Nu Bemersteeg 2) Tolhutterweg 7 (Groesstede, of Klein Winkel) is het geboorthuis van Fredrik Toevank (1890)

Na een koffie/theepauze in de Cactus-Oase/Museum Old Reurle, lopen we weer in de richting van ons startpunt.

Dit waren de deelnemers op 6 juni 2004

† "onder de linde".

Na de wandeling vertrokken we naar Borculo voor een gezamenlijke maaltijd.